http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslu...

Här kan man läsa att nästan ingen sjukdom ger rätt till sjukskrivning! Läs själv.

Inte undra på att det är snart omöjligt att få eller få tillbaks sjukbidraget. Vilken cynism dessa regler andas!

Visningar: 617

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Håller helt me dig.  Mina sjukdomar finns inte med. Alltså jag e inte sjuk, Men har opererats tre ggr för kotglidning...HM....

Ja någon cyniker tänkte till i tidigt skede för att få fart på det sovande folket

men vi sover vidare , märkligt stämmer inte stämmer inte socialstyrelsens riktlinjer ?!

Jag känner inte att jag kan såga det försäkringsmedicnska beslutsstödet. Det finns info om varför de tagits fram och hur det bör användas. Tankegångarna är inte helt fel avseende t ex rättssäkerhet. För mig innebär det att jag vet vad som gäller och att läkaren med en motivering på läkarintyget kan bortse ifrån stödet. Det är inte riktlinjer utan rekommendationer.

En viktig sak att komma ihåg är att stödet gäller sjukskrivning och inte sjukersättning.

Jag har kollat några sjukdomar ang sjukskrivningstid men det blir så ofattande att gå igenom för att kunna göra sig en bild av helheten, så det har jag lagt ner.

Det kommer förmodligen ta åratal/decennier innan alla möjliga sjukdomar kan finnas med i dessa riktlinjer. Inget som görs på en kafferast.

Ja, det "Försäkringsmedicinska beslutsstödet", som läkarna skall gå efter är ju verkligen nerbantade, och  sjukdomar som tar tid att bli av med, har man grovt kortat ner.

T o m psykiska sjukdomar har man snickrat till, så att det är ingening märkvärdigt att vara t ex depreimerad etc., när det trots allt är depressioner som oftast leder till självmord. Ingenting är verklighet längre i detta landet. Här måste läkarna återigen kämpa, för även dessa tabeller är hämtade från Nederländerna OECD.

Jag skriver inte detta inlägg för att kritisera någon annans inlägg. För mig är det viktigt att ta fram fakta och bakgrund till olika beslut som fattats inom sjukförsäkringen/sjukvården. Om jag inte känner till fakta är det svårt att argumentera och frustrationen över hur "liten" jag blir i de olika myndigheternas ögon bara växer och tar all energi = försämring i min sjukdom.

Alla dokument som finns att läsa kan också stjäla enormt mycket energi och jag kan känna att jag orkar bara inte. Ett sätt att komma över det är att försöka hitta en bra strategi att söka efter relevant dokumentation och hur det fungerar i olika organisationer och regeringen (hur de jobbar med bakgrunder, utredningar etc) innan de fattar olika beslut. Dessutom är det helt omöjligt att läsa igenom alla dessa dokument snabbt. Jag brukar spara dem i Mina Favoriter och försöka läsa en liten bit i taget, kanske göra lite anteckningar, kanske skriva ut (inget jag rekommenderar, blir enooormt mycket papper till slut).

Utifrån det jag läst som jag beskriver nedan så har jag svårt att se att allt detta skulle gå emot sjuka människor. Det finns en tanke bakom att det ska leda till något bättre som t ex ökad rättssäkerhet m m (se nedan).

Allt detta är en diskussion som förs bakom patienterna. Hur ska vi då förhålla oss till all denna information och veta hur vi ska bete oss? Tyvärr verkar det som att vi får själva sätta oss in i vad som händer i kulisserna. Trots allt så är det vad jag rekommenderar även om det känns tungt. Jag tror att det i längden kan leda till mindre frustration och stress över vars och ens situation. Det hindrar förstås inte att man har behov av att häva ur sig frustrationen i ett Forum eller var som helst/när som helst, men det är bara en tillfällig lösning och leder inte framåt (tror jag?).

 

Länken nedan är en rapport om Beslutsstöd i form av försäkringsmedicinska riktlinjer.

 

Kapitel 2 (Försäkringsmedicinska riktlinjer) beskriver hur andra länders system fungerar t ex USA med Medical Disability Advisor (MDA). UWV (administerar sjukförsäkringen i Nederländerna) noterar t ex att det finns många uppenbara kvaliteter i MDA. OECD har inte varit involverade i att ta fram försäkringsmedicinskt beslutsstöd. Däremot har OECD tagit fram en del rapporter om socialförsäkringar i medlemsländerna (se Wikipedia ang medlemsländer )och det är kopplat till den organisationen och inte isolerat inom Nederländerna (ett svar på Benitas inlägg)

Vidare finns ett kapitel i länken nedan; Vetenskapligt stöd:

Ett utdrag ur det kapitlet: "Några grunder för att bygga de försäkringsmedicinska riktlinjernas rekommendationer på omfattande och heltäckande litteraturgranskning finns därmed inte" (sid 22).

Ett utdrag ur kapitlet Initial bedömning i fokus sid 23: "Riktlinjernas fokus har därför bestämts ligga på den initiala bedömningen i ett sjukfall"

Ett utdrag ur kapitlet En majoritet av sjukskrivningspanoramat sid 24: "..att skapa konkreta riktlinjer och rekommendationer för de vanligaste huvuddiagnoserna"

http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/9518...

 

Socialstyrelsens hemsida ang försäkringsmedicinskt beslutsstöd:

Gå in på Nationella riktlinjer, scrolla ner och välj Vägledning för sjuksskrivning - för tydligare och säkrare sjuksskrivningar som beskriver att stödet handlar om generellla rekommendationer. Bl a framgår att den individuella bedömningen av patienten fortfarande är lika viktig.

Vidare, nationella riktlinjer: " är ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på".

Vidare; Försäkringsmedicinskt beslutsstöd - klicka på Övergripande principer för sjukskrivning. Där står

t ex Individuell bedömning - beslutsstödet endast vägledande.

Klicka vidare på Så ska beslutsstödet användas; "ska vara vägledande för bedömning av arbetsförmåga men bedömningarna måste vara individuella och utgå från enskilda individers unika tillstånd".

Under rubriken Nationella riktlinjer, klicka på Om nationella riktlinjer och vidare Riktlinjer internationellt; Brittiska NICE mest lika det svenska systemet som tagits fram.

 

Lyfter detta inlägg.

Svara på diskussionen

RSS

Ny här?

Välkommen!!

Vad är RESURS?

Vad kan jag hjälpa till med?

Kan jag få hjälp?
Vad gäller på forumet (Netiketten)?

Månadens diskussioner

Vill du ha hjälp att hitta eller vill hjälpa till? Gå hit

Hur hittar jag en grupp för mig?

Hur når jag moderatorn?
Maila till moderator @resurs.be

Från pressen och önskar kontakt med RESURS?
Maila till presskontakt @resurs.be

Presskontakten på Resurs hjälper regelbundet journalister att hitta drabbade m.fl. för tv, radio och tidningsintervjuer mmI akuta ärenden smsa 070-4961972

© 2016   Created by Resurs.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor