Tänkte kolla om det är någon som blivit godkänd  av FK på liknande grunder?

Jag har  ADHD, GAD samt blandat ångest och depressionstillstånd och läkaren anser att min arbetsförmåga är nedsatt till 100 %.

Sjukvärden har försökt rehabilitera så där är nog alla möjligheter uttömda.

Vad AF har gjort ställer jag mig dock frågande till? Jag har gått på två arbetsförmågebedömningar, praktik samt varit i FAS 3 i många år med mycket frånvaro och är numera avstängd från AF.

Det finns tydligen ett  nytt prejudikat från HF där en person fick beviljat 75 % med "enbart" utmattningssyndrom samt fibromyalgi där symtombilden liknar min och är komplex. Jag tror utmattningsyndrom är en lättare diagnos är depression och ADHD vet man är kronisk.

Jag har sannolikt ingen sjukpenning så en lång process är inget bra och som många andra beskrivit här så är det väldigt rörigt.

Visningar: 2275

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Saken är de att jag är ganska säker på att jag uppfyller kriterierna för utmattningssyndrom med läkarna har alltid ignorerat det då det går under depressionen.

Om man klarar att tvätta, är man arbetsför då? Jag studerade till exempel på akademisk nivå ett tag men skulle inte påstå att jag orkade att arbeta då.

Angående ADHD så vet man att det är kronisk i vuxen ålder till skillnad från utmattningssyndrom som borde vara en lättare diagnos som inte är kronisk per automatik.

Fackjuridiklänken; mycket bra med de senaste fallen i samband med FK och AFA.

De flesta av oss har i ryggraden att bl a all möjlig rehabilitering ska vara genomförd innan ett ev positivt beslut inför sjukersättning.

Mina tankar rör sig runt följande;

Finns det någon mall för sjukvården att följa för när all möjlig medicnsk rehab för respektive diagnos kan anses genomförd (typ av rehab och tidsperspektiv).

Detsamma gällande af. Där vet vi att ett krav är t ex genomförd ALI. Det övriga gällande t ex arbetsträning inom respektive diagnos och diagnosens påverkan på funktionen har jag inte sett några direkta direktiv? Vi vet sedan tidigare att FK behagat strunta i af:s slutsatser ang att vissa personer inte kan anses kunna klara ett arbete, vare sig ett "vanligt" arbete eller anpassat. Även där borde det ju finnas en mall (kanske finns det?) vilka krav af ställer på en sjuk person som ska pröva arbete.

Om det inte finns en mall kan ju detta förfarande, att FK ger avslag med det som argument, fortgå i evinnerliga tider. Jag har inte sett att detta diskuterats i media. Här på RESURS har frågan kommit upp vid några tillfällen. Och frågan är minst sagt relevant.

Egentligen borde det kanske bli en egen tråd för att inte tappa fokus på nuvarande rubrik ovan. Får se om jag tar upp det igen. Om inte jag gör det får gärna någon annan ta tag i det.


Lost sa:

ALI? är det som Fas 3 typ vuxendagis?

http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Stod-och-service...

ALI är ett introduktionsprogram på arbetsförmedlingen. Syftet är att utreda om det är möjligt att introducera en försäkrad i någon sorts arbete.  Under tiden uppbär man a - kassa. De som inte har a -kassa kan få ett antal kronor/dag, som är så lågt att det förmodligen inte går att leva på. Kommer inte ihåg hur mycket det är.

För en del personer leder det till att pröva något arbete (arbetsträna), för andra kanske det enbart leder till några telefonsamtal under dessa månader p g a att det anses som omöjligt att hitta något arbete som skulle kunna passa personens symtom (alltför sjuk). Efter tre månader (karenstid) inom ALI finns möjlighet att återfå sin SGI och därmed möjlighet att återigen bli sjukskriven. Det finns även en möjlighet att fortsätta arbetsträna, tror det är upp till ett år.

I länken ovan hittar du rätt info (eftersom jag inte är säker på detaljer).


knoppen sa:

ALI? är det som Fas 3 typ vuxendagis?

Har du varit hos en neuropsykiatriker? ADHD kan de ju försöka medicinera bort, men om det finns en samsjuklighet med andra komplex sjukdomar och all rehabilitering är uttömd enligt läkaren, så borde det ju gå vägen.

Finns ingen sjukpenning, så blir det försörjningsstöd tills processen med FK är klar. En del har fått ha kvar sitt aktivitetsstöd några månader under processen, men det verkar vara olika.

AF-handläggaren måste skriva ett "Slutligt dokument", att du inte kan arbeta varken på den allmänna eller anpassade arbetsmarknaden p g a dina komplexa sjukdomar.

Detta "Slutliga dokument" skall AF-handläggare skriva ut och signera samt skicka till FK-handläggaren samt även  ett välskrivet LoH (Läkarutlåtande om Hälsotillstånd) som måste skickas till FK-handläggaren, därpå tas beslut.

Svara på diskussionen

RSS

Ny här?

Välkommen!!

Vad är RESURS?

Vad kan jag hjälpa till med?

Kan jag få hjälp?
Vad gäller på forumet (Netiketten)?

Månadens diskussioner

Vill du ha hjälp att hitta eller vill hjälpa till? Gå hit

Hur hittar jag en grupp för mig?

Hur når jag moderatorn?
Maila till moderator @resurs.be

Från pressen och önskar kontakt med RESURS?
Maila till presskontakt @resurs.be

Presskontakten på Resurs hjälper regelbundet journalister att hitta drabbade m.fl. för tv, radio och tidningsintervjuer mmI akuta ärenden smsa 070-4961972

© 2016   Created by Resurs.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor