Jag hade tur som fick permanent sjukersättning men vad händer efter 3år då det ska omprövas?

Vad händer efter de 3 år då min ansökan ska 'omprövas'? Innebär det samma helvete en gång till med läkarintyg och uppsatser?

Nej, min hälsa har inte blivit bättre och kommer inte att bli det heller pga av de kroniska sjukdomar som jag lider av, jag blir  alltid sämre. att ha fått igenom sjukersättningen har varit en oerhörd lättnad även om jag bara har den lägsta garantipensionen, men jag slipper i alla fall tigga mat av kyrkan eller överklaga hos Socialtjänsten varje månad.

Någon som vet vad som händer efter 3 år, om man fått sin sjukersättning godkänd efter att 'de nya reglerna' infördes? Jag vill inte spendera det kommande året med att oroa mig för detta och klarar inte en runda till mot FK...

 

 

ha det gött,  MissD

Visningar: 7046

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Detta har diskuterats tidigare i RESURS. Kan dock inte ge någon direkt länk. Men sök vidare på Forumet.

FK skickar brev om med frågor om man aktiverar sig med någonting.

Gör man någon aktivitet så kan de dra ner på sjukersättning, det är därför de kontaktar en och sedan ringer de för kontroll.

Brevet kan vara ganska elakt skrivet med tanke på att motparten är en sjuk person hur och vilka aktiviteter man gjorde fast man var helt sjuk. Mycket frågade och pressande, därför är ett ombud bra.

Kan inte de som fått permanent sjukersättning skriva och berätta här om deras erfarenheter om denna sk nyprövninger efter 3år alltså 3års kollen.

Hittade följande länk med information vad som kan hända efter 3 år.

 

http://resurs.ning.com/group/juridisksupport/forum/attachment/downl...

Jag tycker det är konstigt att försäkringskassan först kräver att ens problem ska ses som helt permanenta för all framtid och att detta skall styrkas av både individen och en eller flera läkare, när det sedan ska ompröva efter 3 år. Jag menar du har ju skrivit under på att du behöver erhålla permanent sjukersättning för resten av livet. Varför ska de då ompröva efter 3 år? Mitt tips till dig är att försöka att inte oroa dig dig utan få så mycket bra ut av de 3 år du har nu. Har du fått igenom det en gång, så får man väl hoppas att du i värsta fall om det skulle krävas kan få det igen. Hoppas det ordnar sig för dig, och för oss alla andra!

Bra information, även om det ger den där särskilda utbrändhetshuvudvärken i pannloben... Att läsa sådana här juridiska regler när man är sjukskriven är drygt. Särskilt stressande tycker jag den där bestämmelsen om att så fort man blivit av med en del eller hela sjukersättningen att man då redan nästa vardag måste skriva in sig på arbetsförmedlingen, annars tappar man SGI. Tänk om man inte orkar/klarar/ har tagit till sig den informationen? Tänk om man försökte ta livet av sig, och blev inlagd. Ja, då kan man överklaga p g av sjukdom/inläggning, men man måste ändå anmäla sig på arbetsförmedlingen så fort man är utskriven. Tänk om man har svåra sviter då? Hur ska man klara det? Då står man där helt utan SGI, om man nu hade en sådan. När ska de sluta jävlas med oss sjuka?

Det vore myckt märkligt, om de skulle göra ny utredningen igen efter 3 år, då t ex  NPF inte kan rättas till med varken, operation, mediciner eller KBT, arbetsoförmågeintyg från AF, som testats tidigare med anpassat och skyddat arbete, plus 2 läkarutlåtande av 2 olika specialister inom samma diagnos, som  intygar, att allt är uttömt för all framtid för personen som har livslånga kroniska skador.

På den punkten borde REGLERNA ändras. Där är reglerna flytande och inte tydliga alls. Det finns inte bara cancerpatienter som kan vara mycket sjuka och även de som blir helt friska, i det fallet är
NPF-are med sina kroniska skador mycket sjukare.

Har man en gång fått sin sjukersättning med så starka intyg, så är det ju logiskt, att en sådan person inte heller blir bättre i framtiden och för att skydda den sjuke, komma ifrån pressen (slippa leva som en fiolsträng i 3 år) på ett omänskligt sätt, borde regeln avskaffas, även för dessa som fick sin sjukersättning efter 2008 , så att det blir konsekvent.

 

Idag kan de med sjukersättning delta i LSS-verkamhet, som FK ser som ett arbete, utan att kontollera deras arbetsförmåga, enbart för att de fått sin sjukersättning före 2008. Inkonsekvent.

 FK/Socstyrelsen måste lyfta borde årtalet 2008, för dem med sjukersättning, antingen testa alla eller så ingen alls.

De som kan, klarar och orkar göra någon aktivitet, gör detta ju utan att FK skulle behöva pressa på.

 

Hej Ann61, Ja, håller verkligen med dig, utförsäkringarna och hur FK tänker är verkligen inte logiskt. Det är inte heller ekonomiskt eftersom utbetalningarna till försörjningsstöd istället bara ökar och ökar. Och det är mer administrativa kostnader för försörjningsstöd än vad det är att betala ut aktivitets- eller sjukersättning. För det krävs att ha socialarbetare som arbetar varje månad med att betala ut varje bidrag, istället för att bara för oss som ändå är sjuka och aldrig mer kommer kunna arbeta enligt oss själva och våra läkare, att bara göra en transaktion till våra konton varje månad.  Ologiskt, oekonomiskt och oetiskt. Men man förstår ju att Moderaterna är ett parti som även på sikt skulle vilja slopa socialbidragen helt. Problemet tycker jag är att många inte förstår att de röstar på moderaterna även när de röstar på KD, C eller FP, som egentligen är partier som inte vill avskaffa alla sociala skyddsnät på samma sätt. Hade svenska folket förstått att en röst på något av partierna i Alliansen är samma som att rösta på Moderaterna hade de nog hellre röstat rödgrönt. Samtidigt ska man inte heller glömma att Göran Persson förde en liberal socialdemokratiskt politik och sänkte ersättningsnivåerna för alla, så att man ska verkligen förstå att socialdemokraterna också kan vara lite blåa i smyg, så säkrast är att rösta på V eller Mp om man vill ha kvar ett tryggt sjukförsäkringssystem.

Miss D, Jag hoppas också att det ordnar sig för dig! Och försök att inte oroa dig, men jag vet att det inte är lätt. Aktiviteter som att gå och simma (om man klarar och orkar det), gå till biblioteket, gå till sjukgymnast och gå i terapi måste i alla fall inte räknas som om man arbetar. Sorry ifall jag drog ifrån trådens ämne. Hoppas verkligen inte du kommer behöva känna den press som du har varit tvungen att känna innan när du fick anstränga dig för att få igenom den här permanenta sjukersättningen.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialbidragen-okar-kraftigt

http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/ekonomisktbistand

http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011mars/ekonomisktbistandoka...

Först vill jag dela med mig av ett svar angående fritidssysselsättning och arbetsförmåga.....verkar flytande tycker jag.

............................................................................................Hej Kajza!

Tack för ditt e-postmeddelande till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Jag har fått i uppdrag att svara dig.

Som du känner till sedan tidigare svar kan varken statsråden eller Regeringskansliets tjänstemän kommentera eller ingripa i enskilda ärenden eftersom grundlagen förbjuder detta. För information om vad som gäller i ett enskilt fall hänvisar jag dig därför främst till Försäkringskassan.

När man ansöker om sjukpenning avgör Försäkringskassan rätten till ersättning baserat på en bedömning av arbetsförmågan. Det finns inga regler för vad personer får eller inte får göra på fritiden när sjukpenning betalas ut. Däremot ska uppgifter som fritidssysselsättningar tas med i den samlade bedömningen av rätten till sjukpenning. I de fall omfattningen av fritidssysslorna vittnar om att det finns en förmåga som kan användas i förvärvsarbete, påverkar det rätten till sjukpenning.

Är man som enskild missnöjd med ett beslut som Försäkringskassan har fattat i ens ärende, har man i regel möjlighet att begära att beslutet omprövas samt att överklaga beslutet till allmän förvaltningsdomstol. Myndigheten tillhandahåller information om hur deras beslut kan omprövas och överklagas.

Tack för att du tog dig tid att skriva.

Stockholm i december 2011

Med vänliga hälsningarHannes Beckman
Medarbetare i Ulf Kristerssons politiska stab''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Registrator
Socialdepartementet
Tel. vx 08-405 10 00
Fax. 08-723 11 91
registrator@social.ministry.se
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Denna tråd handlar om just detta ämne......

http://resurs.ning.com/forum/topics/svar-fraan-fks-huvudkontor-om

Svar på en följdfråga jag skickade, den blå skriften är svaret :

Hej !
Jag har följdfrågor utifrån detta svar jag fick.
Jag får det inte att gå ihop att det ska vara en ny utredning efter 3 år om man fått varaktig sjukersättning.
Är inte det en tidsbegränsad sjukersättning då?  Nej.
 Har det alltid varit så, även förr.....innan 2006...under annan regering ?  Ja det fanns innan dess 

Vari ligger skillnaden i dagens varaktiga sjukersättning och den f.d tidsbegränsade sjukersättningen?  Varaktig sjukersättning = ersättning fram till pensionen. Tidsbegränsad ersättning var en ersättning som begränsades i tiden eftersom bedömningen var att den försäkrade efter en tidsbegränsad ersättning skulle komma tillbaka i arbete hos sin arbetsgivare. 
 

 Försäkringskassan har ett rehabiliteringsansvar står det i svaret jag fick.....Vilken medicinsk rehabilitering har jag rätt att få när jag har varaktig sjukersättning ?  Försäkringskassans rehabiliteringsansvar innebär att vi ska samordna den arbetslivsinriktade rehabiliteringen som en försäkrad behöver för att åter få förutsättningar att försörja sig själv genom arbete. Det handlar bland annat om att göra upp en plan för återgång i arbete tillsammans med en arbetsgivare om det finns en sådan eller genom att verka för att den försäkrade får de  kontakt med arbetsförmedlingen som behövs. 

.............................................................................................................Ett svar som en vän till mig fick :

Först frågan!

> Till: Försäkringskassan Huvudkontoret
> Ämne: Angående varaktig sjukersättning.
>
> Hej!
> Jag har en fråga angående varaktig
> sjukersättning.
> Stämmer det som står i länken jag skickar?...
> http://lotidningen.se/2011/05/27/ny-kontroll-
> av-arbetsformaga/
>
> Om det gör det...finns det någon skillnad på hur
gammal man är vid den
> nya bedömningen ?
> Om man hunnit bli 60 år när det blir dax för
nästa utredning...ska man
> då utredas igen ?
> Och om vilken utredning blir det ?
>
> Jag är orolig för min syster som har en
kronisk sjukdom som gör att
> hon mist sin arbetsförmåga, och fått
beviljad varaktig sjukersättning
> efter 2008.
> Jag vet att hon kommer att bli mycket
sämre om utredandet ska börja om
> från början igen, vilket också gör att vi
andra inte heller mår bra.
>
> MVH / Anna

Svaret !


Hej Anna!

Om man har en varaktig sjukersättning som är beviljad efter
juni 2008 så kommer en handläggare att kontakta för en
utredning.
Den utredningen kan bestå av ett telefonsamtal där
handläggaren frågar hur det är.
Alltså ingen stor utredning som från början.

...................................................................
Med vänlig hälsning

Försäkringskassan
Inger Lindberg
Handläggare
Kundcenter för privatpersoner
Telefon: 0771-524 524
www.forsakringskassan.se

Svara på diskussionen

RSS

Ny här?

Välkommen!!

Vad är RESURS?

Vad kan jag hjälpa till med?

Kan jag få hjälp?
Vad gäller på forumet (Netiketten)?

Månadens diskussioner

Vill du ha hjälp att hitta eller vill hjälpa till? Gå hit

Hur hittar jag en grupp för mig?

Hur når jag moderatorn?
Maila till moderator @resurs.be

Från pressen och önskar kontakt med RESURS?
Maila till presskontakt @resurs.be

Presskontakten på Resurs hjälper regelbundet journalister att hitta drabbade m.fl. för tv, radio och tidningsintervjuer mmI akuta ärenden smsa 070-4961972

© 2016   Created by Resurs.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor