För någon vecka sedan blev jag beviljad sjukersättning. Jag hade egentligen ingen förhoppning om något alls och hade allt mer under den senaste tiden gjort ett avslut med livet och tänkt ta en överdos och få slut på allt. Jag var alltså i mycket dåligt skick och de beviljade sjukersättning tills vidare. Det var alltså först när man redan var så pass förstörd att man inte orkar se någon framtid alls som de beviljade fortsatt stöd.

Det känns inte som någon lättnad. Det känns värre idag med den här sjukersättningen än den tidsbegränsade. På beslutet står det - 2014 kommer din arbetsförmåga att utredas igen. Jag har frågat FK hur en sådan utredning kan gå till - de vet inte. Det finns idag inga rutiner för det. Hur det kommer att se ut om några år, det vet ingen. Med otur kan man alltså bli skickad till någon försäkringsläkare som ska göra en s k utredning och då är de samma ovisshet igen. Det enda skyddet man kan känna att man kan ha är att alltid se till att man har en läkare som är införstådd i ens nuvarande situation och hoppas att man kommer att ha en bra läkare. Det finns dessvärre många dåliga och oengagerade läkare, så det finns ingen egentlig trygghet. Hur ska man komma vidare från en sådan situation? Om man försöker göra något så är det alltid en risk. Det kommer alltid att vara en risk. Och att aldrig försöka göra något kan leda till att man successivt blir i ännu sämre skick. Att försöka vara aktiv när man orkar tror jag är viktigt. Men idag är det en risk att försöka vara aktiv. Vad som helst kan hända. Om man blir ovän med någon kan denne ringa och ljuga ihop något för FK. Vad som helst kan hända.

Det finns ingen som helst trygghet i det här. Det finns inget att landa i förutom en osäkerhet om framtiden som egentligen är värre idag än tidigare. Jag vill aldrig ge upp, men jag kan tvingas att göra det pga det här regelverket. Jag måste ge upp hoppet om att livet kan förändras eller riskera att bli utan möjlighet att ha tak över huvudet och mat för dagen.

I det här måste jag ändå försöka hålla kvar något av en positiv känsla av att det kan bli bättre. Hur mycket de här politikerna än vill förstöra ens hela liv så måste jag försöka ha siktet inställt på att det kan bli bättre.

Sjukersättning beviljades för psykiska funktionshinder. Depressioner är antagligen den främsta anledningen. Återkommande allvarliga depressioner under mycket lång tid, och en mycket låg funktionsförmåga att klara vardagssysslor.

Visningar: 7993

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Var precis likadant för mig. Jag hade tidsbegränsad fram till juni 2009 och fick stadigvarande efter. Fast jag ansökte om stadigvarande först på våren 2009.

Håller också med före gående komentarer och villnog tillägga att 

det inte finns ett enda förskringsuppdrag hos FK där inte tillräcklig frustration över vad detta ställer till med kommer fram,

detta genererar så mycket kaos och oro att folk kraschar på plats för att man bemöts med just denna iskalla hand som vägrar lyssna   på vad man säger och alla utlåtande man kan bläddra med har inte mycke betydelse , sjuk kandu va men arbetsförmåga har du i allafall och ut på arbetsmarknaden skall du fast du har svårt att gå till affären och fungera i livet som det är,med de åtaganden du har ,

vill bara räcka till livets viktigaste uppgift att stå på benen utan att behöva få ångest över det  och kunna få så pass mycket tillåtelse och förståelse idet att man kan slappna av och helas och ta hand om sig själv och sin familj utan att dom skall gå samma väg som jag till sorgens land,

"Arbetsförmågan skall vara nedsatt för all överskådlig framtid och omprövas vart tredje år."

Lite FK-Humor på morgonen.. :)

Tragikomiskt... :-)

Jag hoppas på bättring för dig C, att du kan landa på något sätt.

Enligt Socialförsäkringsbalken heter det "att rätt till sjukersättning finns om arbetsförmågan kan anses stadigvarande nedsatt". Det finns även en dom som säger att det räcker utifrån denna balk att det finns en sannolikhet = FK kan inte begära att det ska klargöras.

Då kan jag tycka att det låter lite mer rimligt att det är kontroller efter ett visst antal år. Det FK ska kolla efter tre år är om en försäkrad blivit förbättrad eller om det dykt upp nya rehabiliteringsmöjligheter som inte fanns när sjukersättningen beslutades. Hur detta sedan ska gå till verkar inte finnas någon inarbetad rutin på vilket känns väldigt osäkert. Om jag inte missminner mig ligger bevisbördan på FK i det fallet.

Jag orkar inte ange exakta paragrafer utan var och en får läsa själva. Det är trots allt Socialförsäkringsbalken som är vad FK ska stödja sig på. FK:s Vägledningar är FK:s tolkning av Socialförsäkringsbalken. Det tycker jag är den viktigaste utgångspunkten för att jag inte ska bli helt förvirrad i denna röra.

Rädslan för att göra saker när/om någon fått sjukersättning finns självklart. Allt kan misstolkas av grannar, FK, vem det månde vara. Jag försöker resonera som så att om jag någon gång åker in till stan och tar en fika med en kompis så är det i princip omöjligt att bevisa att det tyder på arbetsförmåga. Frågan är ju då hur mycket/lite en person orkar efter en sådan aktivitet.

 Till detta kommer att när en person får sjukersättning och kan koppla bort alla krav och bara göra det orken tillåter mår vi oftast bättre och ser friska ut inför andra. Om vi då börjar jobba inträder direkt en försämring. Att gå igenom dessa tankar är en process och tar tid. Hur ska man bemöta andra för att de inte ska tro att man "fuskar"? Vad "får" man göra? Så du har en "viktig "point" där C!

 

Jag berättar helt enkelt aldrig att jag har sjukersättning annat än för några få noga utvalda personer. För alla andra, grannar osv, ljuger jag helt enkelt och säger att jag jobbar som frilans och har flexibla tider. Har absolut ingen lust att riskera något.

Jag fick själv rätt i förvaltningsrätten, men vet dock inte hur fsk ställer sig till detta, dom konstatera att jag varit berrätigad i vart fall en fjärdedels sjukersättning sen april 2011, ska på möte på torsdag med arbetsförmedlingen och fsk för överskrivning till fsk igen,

står i dommen att det är översänt för slutlig bedömmning av sjukersättningens grad som fsk ska ta ställning till,

man ska inte ge sig vid första nedslaget,

har en ganska lång sjukskrivnings tid sen jag sluta skolan, fyller 31 i april och gick ut skolan 2000. jobba drygt ett år efter skolan sen blev jag sjukskriven för vänsterknä pajja, va nog sjukskriven nästan 4 år på med det, olik operationer och sånt, börja jobba igen 2005-2006 om jag inte minns fel. då krossar jag handleden på sommaren 2006 och varit hemma sedan dess, är nu mera stelopererad i vänsterhandled underarm, gjort 7 operationer i armen sen 2006 efer alla operationer så sitter jag här nu med kronisk värk i hela vänsterarmen och äter sjukt mycke piller för detta, blandanat morfin och även lugnande och antidep,.

har varit på så många utredningar men känns som fsk inte riktigt fattar vad som står i utredningarna, så det kändes skönt när man fått lite rätt men sen vet man ju inte vad fsk säger,

Det är datumet när ansökan inkom som gäller för huruvida beslutet skall grundas på de nya eller gamla reglerna. Beslutet i mitt ärende fattades februari 2009 men ansökan lämnades in 30 september 2008. Alltså grundas beslutet på de gamla reglerna eftersom övergångsbestämmelserna avser juni 2008 - 30 september 2008.Det borde gälla dig också Tindra. Kolla därför i beslutet när ansökan kom in...

Så har i alla fall jag fått det förklarat för mig....

"Försäkringskassan kommer att kontakta dig i juni 2012 för att utreda vilken arbetsförmåga du har då."

Liknande lydelse finns i mitt beslut också med den skillnad att månaden är Januari 2012.

"Detta borde ju inte stå där om man går efter gamla regler, eller står det så på alla beslut bara för att det skrevs ut efter de nya reglerna?"

Det förefaller vara på det viset som du antyder eftersom det är datumet då ansökan lämnades in som är avgörande för vilka regler beslutet skall grundas på.

För min egen del blev jag (av en mycket omtänksam handläggare på försäkringskassan) ombedd att lämna in ansökan innan den 30 september 2008 just med anledning av övergångsbestämmelserna.

Jag förstår din oro eftersom jag upplevd den samma och det med stegrande ångest ju närmare datumet kom.  Nu vet jag dock bättre.

Nej jag har inte genomgått någon ny utredning utan jag befinner mig i exakt samma situation som du...

fick själv reda på att fsk har överklagat min ansökan i torsdags. skulle på överlämningsmöte med arbetsförmedlingen och fsk och får då reda på detta. känns mindre roligt, men det e bara att försöka sammla mer kraft och vara berädd på en ny överklagan,

 

hur har det gått bamse?
gjorde dom nån uppföljning eller utredning om din arbetsförmåga?

Bamse sa:

Nej jag har inte genomgått någon ny utredning utan jag befinner mig i exakt samma situation som du...

Svara på diskussionen

RSS

Ny här?

Välkommen!!

Vad är RESURS?

Vad kan jag hjälpa till med?

Kan jag få hjälp?
Vad gäller på forumet (Netiketten)?

Månadens diskussioner

Vill du ha hjälp att hitta eller vill hjälpa till? Gå hit

Hur hittar jag en grupp för mig?

Hur når jag moderatorn?
Maila till moderator @resurs.be

Från pressen och önskar kontakt med RESURS?
Maila till presskontakt @resurs.be

Presskontakten på Resurs hjälper regelbundet journalister att hitta drabbade m.fl. för tv, radio och tidningsintervjuer mmI akuta ärenden smsa 070-4961972

© 2016   Created by Resurs.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor