För någon vecka sedan blev jag beviljad sjukersättning. Jag hade egentligen ingen förhoppning om något alls och hade allt mer under den senaste tiden gjort ett avslut med livet och tänkt ta en överdos och få slut på allt. Jag var alltså i mycket dåligt skick och de beviljade sjukersättning tills vidare. Det var alltså först när man redan var så pass förstörd att man inte orkar se någon framtid alls som de beviljade fortsatt stöd.

Det känns inte som någon lättnad. Det känns värre idag med den här sjukersättningen än den tidsbegränsade. På beslutet står det - 2014 kommer din arbetsförmåga att utredas igen. Jag har frågat FK hur en sådan utredning kan gå till - de vet inte. Det finns idag inga rutiner för det. Hur det kommer att se ut om några år, det vet ingen. Med otur kan man alltså bli skickad till någon försäkringsläkare som ska göra en s k utredning och då är de samma ovisshet igen. Det enda skyddet man kan känna att man kan ha är att alltid se till att man har en läkare som är införstådd i ens nuvarande situation och hoppas att man kommer att ha en bra läkare. Det finns dessvärre många dåliga och oengagerade läkare, så det finns ingen egentlig trygghet. Hur ska man komma vidare från en sådan situation? Om man försöker göra något så är det alltid en risk. Det kommer alltid att vara en risk. Och att aldrig försöka göra något kan leda till att man successivt blir i ännu sämre skick. Att försöka vara aktiv när man orkar tror jag är viktigt. Men idag är det en risk att försöka vara aktiv. Vad som helst kan hända. Om man blir ovän med någon kan denne ringa och ljuga ihop något för FK. Vad som helst kan hända.

Det finns ingen som helst trygghet i det här. Det finns inget att landa i förutom en osäkerhet om framtiden som egentligen är värre idag än tidigare. Jag vill aldrig ge upp, men jag kan tvingas att göra det pga det här regelverket. Jag måste ge upp hoppet om att livet kan förändras eller riskera att bli utan möjlighet att ha tak över huvudet och mat för dagen.

I det här måste jag ändå försöka hålla kvar något av en positiv känsla av att det kan bli bättre. Hur mycket de här politikerna än vill förstöra ens hela liv så måste jag försöka ha siktet inställt på att det kan bli bättre.

Sjukersättning beviljades för psykiska funktionshinder. Depressioner är antagligen den främsta anledningen. Återkommande allvarliga depressioner under mycket lång tid, och en mycket låg funktionsförmåga att klara vardagssysslor.

Visningar: 7997

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

C ta hand om dig så gott det går nu!

Jag har exakt samma elände men mitt ska omprövas maj i år.

Grattis! Ditt liv blir nog enklare när du nu har fått ett beslut!

Gratulerar till sjukersättning , nu hoppas jag  på att det blir bättre och bättre för varje dag  för dig och att du kan börja slappna av ,det kan vara nog med sjukdomen ändå.

Säger som Tindra, jag känner precis som dig C.

FK snurren som Moderatregeringen beslutat om gjorde även mig mycket sämre,  så nu beviljades jag "permanent" sjukersättning i dec-2010 som skall omprövas senast dec. 2013.

Man hoppas ju att få ett liv igen och bli friskare och det är först nu efter ett år man har lyckats kravla sig upp ur det djupa diket, samlat lite energi igen och känna sig lite tryggare för framtiden.

Men samtidigt så fruktar man en ny snurr o omprövning. Blir man bättre så kastas man kanske åter ut i en ekonomisk otrygghet. Jag har en ganska bra försäkring idag (65-70% av vad jag tjäna 2001 när jag blev sjuk) men om man bedömns som arbetsför (och därigenom även kastas ut från ASGn) så lär man ju aldrig få ett riktigt jobb och därigenom åter omfattas av AMF, utan få den lägst FAS3 ersättningen och därmed leva på 35-40 % av den inkomst man hade 2001 (dvs kanske 25% av den lön som man hade haft 2012 om man inte blivit sjuk) framtill man får ålderspension som därigenom inte heller kommer att bli fet.

Det är den ekonomiska verkligheten, fast att man haft försäkringsskydd, när man blivit sjuk o utbränd pga att man varit för engagerad i sitt jobb. Men det begriper ju inte riksdagsmännen då de har garantier och försäkringar fram till dödagar som de inte ruckat eller snålat in på.

Och det är ju ändå ens ekonomi som gör att man kan känna sig trygg och vet att man har råd att bo och göra något skoj tex resa, teater eller ut o äta när man orkar.

Min omprövning kommer i April detta år. Känns som att det är dags för ättestupan. Det finns inte en dag dom senaste åren som jag inte har tänkt på denna sak.

C : jag känner precis likadant !!

C, grattis! Jag är så glad för din skull! Jag förstår din oro men jag tycker att du inte behöver att vara rädd för framtiden. Mycket kan hända på 2 år och 2014 blir det ju val och situationen kan förändras totalt. Men du ska känna dig tryggare om du hittar en bra läkare så försök att hitta en sådan, du har ju mycket tid på dig. Och självklart ska du vara aktiv när du orkar och inte bry dig om elaka grannar. Så är det, vissa dagar är man alldeles slut och andra orkar man  göra nånting  och då ska man ta tillfället i akt. Speciellt som du beviljats sjukersättning för psykiska funktionshinder.  Ja vet, ovissheten är mycket svår att bära men just nu har du fast inkomst och behöver inte kämpa! Jag skulle vilja vara i din situation...

Kram på dig!

Grattis C

På beslutet står det - 2014 kommer din arbetsförmåga att utredas igen. Jag har frågat FK hur en sådan utredning kan gå till - de vet inte. Det finns idag inga rutiner för det. Hur det kommer att se ut om några år, det vet ingen.

Dom vet.

http://lotidningen.se/2011/05/27/ny-kontroll-av-arbetsformaga/

http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/a0f5d4ec-8571-4d09-...

Kapitel 4. Förnyad utredning och efterkontroll

Jag har också sjukers enligt de nya reglerna och ska utredas igen i juni i år. Den här informationen är väldigt bra att ha men för min del blir jag snarare lugnad av den eftersom den visar precis vad man måste undvika för att slippa få problem med fk - till och med genom praktiska exempel som vägledning för handläggarna.

- Man ska inte påbörja några ändrade/utökade fritidssysselsättningar efter att man fått sin sjukers som man berättar om för fk

- Man ska inte påbörja något "frivilligarbete" eller ha några uppdrag eller studier eller liknande efter att man har fått sin sjukers som man berättar om för fk

- Man ska absolut inte berätta något positivt om sitt hälsotillstånd som skulle kunna tolkas som en "förbättring"

- I kontakten med fk vid den förnyade utredningen ska allting vara precis som då man fick sin sjukers eller sämre

Då finns det ingen anledning enligt vägledningen att röra upp något mer utan utredningen kan avslutas - till nästa gång.

Javisst är det så. I den bemärkelsen är det ju mycket bättre regler för dem som fått sin sjukers före 2008 eftersom de faktiskt "får" leva och åtminstone försöka förbättra sin hälsa och liv utan att riskera att bli fråntagna sin försörjning. Då är det mycket större chans att någon faktiskt blir så förbättrad att den kan börja jobba lite också, men det begriper de tydligen inte på fk.

Håller fullständigt med C och Rose i de senaste kommentarerna.

Svara på diskussionen

RSS

Ny här?

Välkommen!!

Vad är RESURS?

Vad kan jag hjälpa till med?

Kan jag få hjälp?
Vad gäller på forumet (Netiketten)?

Månadens diskussioner

Vill du ha hjälp att hitta eller vill hjälpa till? Gå hit

Hur hittar jag en grupp för mig?

Hur når jag moderatorn?
Maila till moderator @resurs.be

Från pressen och önskar kontakt med RESURS?
Maila till presskontakt @resurs.be

Presskontakten på Resurs hjälper regelbundet journalister att hitta drabbade m.fl. för tv, radio och tidningsintervjuer mmI akuta ärenden smsa 070-4961972

© 2016   Created by Resurs.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor